Gadgets

De controle over je huis door slimme huisautomatisering

Huisautomatisering gaat niet automatisch. Je zult zelf eerst aan de slag moeten gaan om slimme apparaten en diensten te installeren en configureren. Of je besteed het uit aan een professionele installateur. Je kunt voor enkele tientjes al wat slimme gadgets kopen, of je kunt voor duizenden euro’s jouw woning van kelder tot zolder ‘slim’ maken. Er zijn verschillende merken, protocollen en standaarden om je eigen smart home te bouwen. Een smart home kan bestaan uit slimme raamdecoratie, slimme IP camera’s en bijvoorbeeld rookmelders die allen een aparte functie hebben, maar tegelijkertijd ook samenwerken. Neem de controle over je huis met slimme huisautomatisering, op deze pagina leggen we uit wat je moet weten.

Verschillende smart home protocollen

Draadloze smart home vereist meer dan WiFi in je woning en een app om alles te bedienen. Slimme apparaten moeten met elkaar kunnen communiceren, hier zijn diverse protocollen voor ontwikkeld. Hier zijn enkele veelvoorkomende technologieën voor huisautomatisering:

io-homecontrol

Dit is een radio protocol dat ondersteund wordt door merken waaronder Hitachi, Honeywell, Somfy en Velux. Je kunt apparaten toevoegen en bedienen via een smart home. Je ziet direct de status van het apparaat, waar je ook bent.

RTS

Deze radio technologie is ontwikkeld door het Franse bedrijf Somfy. Het betreft een gesloten protocol dat in miljoenen apparaten wereldwijd wordt toegepast. Omdat het een gesloten standaard betreft wil het merk deze technologie uitfaseren om plaats te maken voor het meer universele io-homecontrol.

Thread

Dit is een samenwerkingsverband tussen marktleiders in smart home technologie dat in 2014 werd gesloten. Het doel van Thread is de ontwikkeling van een veilig en betrouwbaar universeel communicatieprotocol om diverse apparatuur in huis te kunnen verbinden en bedienen.

Z-Wave

Deze standaard in combinatie met het TaHoma smart home systeem laat je in twee richtingen communiceren. Het betreft een protocol dat door diverse merken wordt gebruikt voor uiteenlopende toepassingen.

Zigbee

Deze standaard wordt voornamelijk gebruikt in Azië en Noord-Amerika, in Europa komt Zigbee minder vaak voor. Ook hier is er de mogelijkheid voor terugkoppeling vanuit het apparaat zodat je altijd op de hoogte kunt blijven van de status.

Niet alle protocollen zijn in staat om te zenden en ontvangen. Zo is het mogelijk dat een schakelaar een apparaat kan bedienen maar zonder terugkoppeling. Als je met een knop de verlichting in de kamer waar je op dat moment bent inschakelt is dit geen bezwaar. Als het een andere kamer in huis betreft kan dit wel een probleem zijn.

Wat is een ‘mesh netwerk’?

Bij smart home oplossingen zijn er toepassingen die altijd via de cloud werken, daarnaast zijn er ook oplossingen die lokaal functioneren of een combinatie van beiden. Via de cloud data verzenden kan ideaal zijn om buiten de woning bijvoorbeeld de camerabeelden van je bewakingscamera te bekijken, of een notificatie te ontvangen wanneer jouw kinderen thuis komen terwijl je op kantoor zit. Er zijn ook functies die juist lokaal moeten werken, ook wanneer er even geen internetverbinding aanwezig is. Denk aan de serie Somfy rookmelders die draadloos met elkaar in verbinding staan door het hele huis zonder noodzaak voor een WiFi verbinding. In combinatie zul je zowel thuis als elders ingelicht worden bij onraad.

Bij een ‘mesh netwerk’ werken meerdere apparaten samen om elkaars functionaliteit uit te breiden. Signaalversterkers of ‘repeaters’ bijvoorbeeld, die het WiFi signaal door de woning kunnen versterken. Of protocollen die niet via internet maar via radiogolven of Bluetooth werken. Met een ‘doorsluis’ systeem kun je het bereik van apparaten uitbreiden. Wist je dat al die radiogolven in huis pakweg 1000 maal minder straling genereren als een mobiele telefoon? Het is daarmee absoluut veilige technologie.

Werkt met …

De slogan ‘werkt met’ is helaas nog nodig wat betreft smart home oplossingen. Deels omdat er verschillende protocollen bestaan maar ook zeker uit concurrentie overwegingen. Je wilt genieten van jouw favoriete Apple Music afspeellijst maar jouw Google Nest luidspreker verzoekt je vriendelijk om Google Music of Spotify te gebruiken. Dat is lastig, daarom biedt de TaHoma van Somfy ondersteuning voor bijna alle systemen. Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit worden allemaal ondersteund. Je kiest zelf voor Siri, Alexa of Hey Google als spraakassistent.

Werkt het toch niet via de standaard route? Probeer dan eens IFTTT, wat staat voor If This Then That. Dit is een soort omweg waarbij diverse toepassingen met elkaar kunnen communiceren door ‘recepten’ samen te stellen. Dit zijn eigenlijk acties die als een ketting aan elkaar worden geregen. Dit werkt overigens ook al zonder speciale smart home hardware. Zo kun je instellen dat een foto die je maakt op een iPhone direct wordt doorgestuurd van jouw fotomap naar de Dropbox account. Of laat de beelden van jouw bewakingscamera opslaan in de cloud drive die jij het liefste gebruikt.

Slimme huisautomatisering begint met slimme bewoners die slimme keuzes maken. Ben jij smart genoeg voor een smart home?

Related posts
Gadgets

Met deze gadgets maak jij jouw tuin compleet

Gadgets

Dit zijn de 5 grootste LEGO-sets

AlgemeenGadgetsGamesInternet

De spy cam: waar verwerk je deze het beste in?

Gadgets

Technische snufjes die je in huis moet hebben

Volg ook onze andere tech blog

Geef een antwoord