Games

Bordspellen zullen altijd populair blijven

Door al het online geweld zou je bijna het bestaan ervan vergeten: bordspellen. Toch lijken deze eeuwenoude kameraden steeds weer meer in trek. Niet heel verwonderlijk, kijkend naar het aanbod en de enorme hoeveelheid releases van nieuwe spellen. Want waar online met een groot aanbod aan diverse spellen wordt voldaan aan de spelbehoeften van het publiek, blijkt die ontwikkeling zich op het fysieke houten bord zich net zo hard voort te planten.  

Heel verwonderlijk is het niet dat de mens maar geen afstand neemt van onze geliefde bordspellen. De eerste voorwendselen van een bordspel zijn namelijk zo’n 5000 jaar oud. Sinds jaar en dag zoekt de mens dus door middel van een bord en wellicht een dobbelsteen dus naar een manier om tijd te verdrijven. Ineens klinkt het wat minder verwonderlijk dat we dus maar bezig blijven met die spellen. Maar wat zijn nou de populairste spellen? Blijven spellen zoals schaken en Ganzenbord onze favoriet, of kijken we inmiddels een stukje verder? 

Klassiekers 

Als we naar absolute verkoopcijfers kijken, steekt een klassieker er met kop en schouders bovenuit; Monopoly. Het spel waarbij een combinatie van inzicht en geluk de basis vormen voor een overwinning blijft een favoriet, in Nederland maar ook wereldwijd. Makkelijk is ook dat er naast de ‘gewone’ versie, ook een kinderversie is. Zo is het spel voor nagenoeg iedereen te spelen.  

Kolonisten van Catan blijft ook een populair spel. Door de verschillende versies die ervan gemaakt zijn is ook ingespeeld op de verschillende behoeftes van iedereen. Hierdoor blijft het spel een all time favourite.  En dat mag ook gezegd worden van Rummikub. Het aantal huishoudens dat een nieuwe of inmiddels afgematte versie van dit spel in de kast heeft liggen, is bijna niet te tellen. Maar ook ietwat actievere spellen zoals 30 seconds zijn tegenwoordig enorm in trek. Bij dit spel is het de bedoeling dat een speler binnen dertig seconden zoveel mogelijk opdrachten uitbeeldt die op zijn/haar kaartje aangegeven staan. Met goede antwoorden van de teamgenoten kom je verder op het bord, tenzij die dekselse dobbelsteen roet in het eten gooit.  

Andere klassiekers zoals schaken en dammen blijven natuurlijk ook in trek. Want waar deze spelletjes vaak worden gecategoriseerd als denksport, zijn het natuurlijk ook gewoon bordspellen. Maar dan wel spellen waarbij je, indien je echt beter wil worden, gewoon op les kan gaan. Want mensen spelen een spelletje niet alleen voor de lol, maar ook om te winnen.  

Nieuwe spellen 

Flink wat klassiekers zijn nu aan bod gekomen, hieronder staan nog een aantal suggesties voor wat gezelschapsspellen die misschien minder algemeen bekend zijn, maar zeker niet minder populair. 

  • Patchwork, strategisch gezelschapsspel 
  • Monopoly Classic Nederland, strategisch bordspel 
  • Dixit Basisspel, denk- en partyspel 
  • Carcassonne – Basisspel – Nieuwe Editie, strategisch bordspel 
  • Azul, abstract en strategisch bordspel 
Related posts
AlgemeenGadgetsGamesInternet

De spy cam: waar verwerk je deze het beste in?

Games

Geld winnen in het online casino

GadgetsGames

De leukste spelletjes apps voor je telefoon

GamesInternet

Online gamen populair

Volg ook onze andere tech blog

Geef een antwoord